Saturday, October 31, 2009

Sup Ketam Berapi

Salam..



Berjumpa lagi..actually the idea to share this recipi datang lepas masak sup tersebut. Almost a week a go tekak ni rasa nak makan udang galah jer.. Kat Alor Gajah ni bukan cam Tk Intan kalau gi pasar gerenti jumpa. Menyedari hakikat itu maka terpaksa le tukar kepada ketam jelah.



On Friday aritu , member ajak gi Kuala Sg Baru yang sememangnya terkenal dengan jualan ikan-ikan segar dll. Lepas breakfast yg udah nak masuk tengahari tu kami pon terus saja ke sana.



Sampai di pasar yang mengadap laut Selat Melaka dengan deretan bot-bot nelayan di hadapannya membuat hati rasa begitu seronok untuk membeli-belah. Melangkah jer kat kedai yang pertama terus nampak ikan besar ala-ala ikan duri aka mayong. Apalagi aku terus jer tanya telur ikan. Malang sekali si peniaga tu kata abang dia dah ambik telur ikan tu. Ah!!! melepas lagi ...



Lepas menjengah kat gerai sebelah nampak ler selonggok ketam bunga yang bersaiz sederhana.
Memang sedap dan sesuai sangatlah di buat sup ketam-ketam tersebut. Okay pada sesiapa yang ingin mencuba sup ketam ni boleh ler ikut resipi ini.

Bahan-bahan:

3 - 4 ekor ketam saiz sederhana
1 labu bawang besar holland
3 ulas bawang putih
1 inci halia
4 tangkai cili kering ( kalau nak pedas boleh tambah lagi)
2 tangkai daun selasih (Thai basil)
daun bawang utk hiasan
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Air lebih kurang 1 liter ( nak lebih kuah boleh tambah air)

Cara memasak:

1. Bersihkan ketam dan potong 2 badannya
2. Potong bawang besar kepada lapan bahagian, hiris halia dan bawang putih
3. Tumiskan bawang besar, bwg putih dan halia sehingga wangi
4. Masukkan air dalam bahan-bahan tumisan, biarkan mendidih. Lepas tu masukkan ketam, lada sulah, daun basil, cili kering dan garam. Apabila ketam sudah masak masukkan daun bawang dan ianya sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba

1 comment: